matricula-
Coneix els nostres productes per a Particulars
Comptes Bancaris Targetes bancàries Hipoteques Préstecs personals i crèdits Estalvi Inversió Jubilació Assegurances Renting Cotxes
Fes-te client i crea el teu compte1 en menys de 10 minuts amb el teu mòbil
Obre el teu compte online
1 Consulta el document informatiu de les comissions
Cercador d’oficines Demana cita online Correos Cash
Centre d’Ajuda Contacte Seguretat Serveis de Banca digital
Tornar
Ciberseguretat

Aquestes són les estafes online més comunes i així pots evitar-les

Carlos S. Ponz - Thu Jul 04 16:05:55 CEST 2024
Compartir

Hi ha un gran nombre de fraus per Internet, però és possible reduir la possibilitat de sofrir-ne un si se segueixen algunes pautes.

Tot i que existeixen multitud de ciberamenaces a Internet, conèixer quines són les més habituals és imprescindible per estar alerta i intentar evitar-les. A continuació, analitzem les estafes online més comunes i t’oferim algunes recomanacions perquè redueixis les possibilitats de patir una d’elles.

Quines són les estafes online més habituals

Si bé existeix una àmplia varietat d’estafes online, les més freqüents són:

  • Phishing. És un tipus de delicte informàtic que es caracteritza per intentar adquirir informació confidencial de manera fraudulenta, com la contrasenya dels teus comptes bancaris o informació detallada de les teves targetes de crèdit. El ciberdelinqüent suplanta la identitat d’un banc o d’una empresa i, abusant de la confiança de l’usuari, li demana la contrasenya dels seus comptes o el PIN de les targetes.

  • Smishing. És una variant del phishing on els estafadors intenten suplantar la identitat d'un banc, una empresa o una institució a través d'un SMS. Generalment, el missatge convida a trucar a un número de tarifació especial o a accedir a un enllaç d’un lloc web fals sota un pretext. Si el destinatari accedeix al link, el ciberdelinqüent podrà infectar el dispositiu o accedir a informació sensible.

  • Vishing. Té com a objectiu sostreure les dades bancàries de la víctima o que realitzi transaccions financeres. Es tracta d’una estafa telefònica en la qual, a través d’una trucada, el delinqüent es fa passar per una empresa, organització o persona de confiança, amb la finalitat d’obtenir informació personal i sensible del damnificat. En aquestes trucades, a vegades, s’informa d’una transacció i se sol·licita descarregar una aplicació per autoritzar-la o poden informar d'intents d'operativa fraudulenta i sol·liciten realitzar una transferència per protegir els teus diners.

Important: recorda que al Banc Sabadell no et sol·licitarem mai dades sensibles a través d’un missatge de text, correu electrònic o trucada, i tampoc no et demanarem que transfereixis els teus fons a un compte segur.

Pot interessar-te: Així són les noves estafes online

Com evitar les estafes online

Cadascun de nosaltres pot implementar algunes accions per augmentar el nivell de seguretat i evitar ser víctima d’una estafa online. Entre les quals destaquem aquestes:

  • Actualitza regularment el PIN de la teva targeta i la contrasenya d’accés a la teva banca a distància. Modifica les teves contrasenyes periòdicament i utilitza una de diferent per a cadascuna dels teus comptes, intentant que siguin el més robustes possibles (per exemple, generant contrasenyes amb un mínim de 8 dígits de longitud que combinin lletres majúscules i minúscules, números i caràcters especials). Recorda no apuntar les contrasenyes a cap lloc físic ni compartir-les amb ningú.

  • No comparteixis mai el teu usuari i la teva contrasenya. No comparteixis mai les teves contrasenyes amb ningú per no afavorir-ne la filtració. El Banc Sabadell no et demanarà mai aquesta informació. Per això, no comparteixis cap contrasenya ni dada confidencial, com a claus d’operacions o dades de les teves targetes (PIN, CVV o numeració), encara que el remitent s’identifiqui com el Banc Sabadell.

  • Vigila de prop la teva seguretat. Consulta sempre la informació d’últim accés que es mostra a la banca online de la pàgina web del Banc Sabadell. Recorda utilitzar sempre el correu en mode segur i desconfia d’aquells que provinguin de llocs desconeguts o que continguin informació incoherent. Evita, a més, introduir contrasenyes o iniciar sessió a la teva banca online en ordenadores públics.

  • Mantingues sempre els teus dispositius actualitzats. Actualitza tant el sistema operatiu com les apps del teu mòbil. A més, recorda no instal·lar apps d’orígens desconeguts, sinó de llocs oficials i certificats, com són Google Play Store o App Store. I instal·la sempre un antivirus a l’ordinador i al mòbil.

  • Navega sempre a pàgines segures. A l’hora d’utilitzar Internet, assegura’t que els llocs web als quals et connectes són https:// en lloc de http://. Fixa’t a l’adreça i, si comença per https, mostrarà un cadenat. Quan facis clic sobre el cadenat, comprova que l’adreça està ben escrita.

Si tens qualsevol tipus de dubte, el Banc Sabadell disposa d’un equip d’atenció a la teva disposició 24x7 al telèfon 963 085 000.

Fotografia de Magnet.me a Unplash
Compartir


Link
matricula-

Creus que la seguretat dels teus comptes s'ha vist compromesa?

Accedeix al nostre Centre d'Ajuda, on t'indiquem què fer si, per exemple, t'han robat la contrasenya dels teus comptes o les dades de les teves targetes.

Anar al Centre d'AjudaAnar al Centre d'Ajuda

L'últim

Comptes i targetes   - Tue Apr 08 12:37:27 CEST 2025

La meva declaració de la renda surt a tornar. Què puc fer amb aquests diners extres? Banc Sabadell, Publicitat

La campanya de la declaració de la renda 2025 s'estén del 2 d'abril al 30 de juny. Si el resultat de la declaració és a retornar és possible utilitzar aquests diners de manera intel·ligent, per exemple, realitzant alguna reforma a l'habitatge o estalviant de cara al futur. A continuació, expliquem quines alternatives existeixen per als diners de la declaració de la renda en el cas que et surti a retornar.

Què significa que la declaració de la renda surti a retornar?

Quan una declaració de la renda surt a retornar vol dir que el contribuent ha de rebre una quantitat de diners d'Hisenda perquè la seva contribució al llarg de l'exercici fiscal ha estat superior del que li corresponia, una vegada es realitza el balanç global entre els ingressos i les aportacions. 

És a dir que, si en la casella 505 de la declaració de la renda surt un resultat negatiu (un número precedit del signe -), significa que Hisenda ingressarà pròximament en el compte bancari del contribuent aquesta quantitat de diners. En canvi, si surt positiu serà el contribuent qui haurà d'ingressar diners a Hisenda.

Per què surt a retornar o a pagar en la declaració de la renda?

El resultat de la declaració de la renda és la suma de tots els rendiments del treball i de l'estalvi que ha obtingut una persona durant un any. Sobre els primers s'implementen un seguit de reduccions (com poden ser les aportacions a plans de pensions) per, posteriorment, restar-ne alguns conceptes, com ara si es tenen fills o persones a càrrec, o el mínim personal.

Amb aquestes dades, es determina la base liquidable, sobre la qual s'aplica el tipus impositiu de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) corresponent, segons els trams establerts. A aquesta base liquidable se li poden aplicar les deduccions fiscals que corresponguin en cada cas, com per exemple, si s'han realitzat donatius. El número final es compara amb les retencions ja practicades en la nòmina al llarg de l'exercici, la qual cosa permet saber si la declaració surt a retornar o a pagar.

Què es pot fer amb els diners si una declaració de la renda surt a retornar?

En el cas que la declaració de la Renda surti a retornar, pot ser una bona oportunitat per millorar la salut financera a través de les opcions següents:

  • Compte remunerat. Dipositar els diners rebuts en la declaració de la renda en un compte remunerat permet rendibilitzar els diners mentre es mantenen disponibles per fer-ne ús sempre que es necessitin.
  • Amortització de la hipoteca. Si s'estan pagant les quotes d'un préstec hipotecari, és possible utilitzar els diners que s'han rebut de la declaració de la renda per reduir la quantia de la hipoteca. Això es realitza mitjançant una amortització hipotecària, ja sigui per mitjà de la reducció de quotes o de terminis. Abans de fer-ho, cal tenir present els avantatges i els inconvenients de cadascuna d'aquestes opcions:
     
    • Reduir l'import de la quota de la hipoteca. Permet millorar la situació financera del propietari i reduir els interessos a pagar del préstec hipotecari. No obstant això, com que no varia el termini, la hipoteca s'haurà de continuar pagant durant els anys que quedaven abans de realitzar l'amortització anticipada.
    • Reduir el termini d'amortització de la hipoteca. Té com a gran avantatge que permet rebaixar el nombre de quotes a pagar de la hipoteca, però la quota es mantindrà igual.
  • Estalviar. També és útil destinar aquests diners extres per millorar les finances personals mitjançant diferents solucions d’estalvi. Per exemple, a través d'un compte d'estalvi és possible:
    • Rutines d’estalvi personalitzades. Per mitjà de l'app del banc, per exemple, és possible destinar una quantitat de diners automàticament.
    • Arrodoniment automàtic de les compres amb la targeta bancària. És a dir, que si, per exemple, es paga un cafè que costa 1,85 euros, s'arrodonirà a 2 euros i, per tant, s'ingressaran automàticament al compte d'estalvi 15 cèntims.

A més, existeixen altres productes financers que permeten invertir en el futur, com per exemple:

  • Pla de pensions. Un pla de pensions té per objectiu generar una rendibilitat que es podrà recuperar en el moment de la jubilació. Les contribucions als plans de pensions gaudeixen d'avantatges fiscals, de manera que part o la totalitat de les aportacions realitzades enguany es podran desgravar en la declaració de la renda del pròxim exercici.
  • Fons d'inversió. Un fons d'inversió permet als seus inversors accedir de manera col·lectiva a una cartera composta per diversos actius administrats per una entitat gestora que intenta prendre les millors decisions d'inversió.

Fotografía de Bohdan Maylove en Unplash


Llegir article
Negoci internacional   - Mon Apr 07 12:58:23 CEST 2025

El frau en el comerç internacional: què és i com prevenir-lo Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article
Empreses   - 31/03/2025

Factura electrònica per a autònoms i empreses, és obligatòria? Banc Sabadell, Publicitat

Llegir article