Descobreix què és la cèdula d'habitabilitat, què cal per obtenir-la i què passa si no la tens.
La cèdula d'habitabilitat acredita que un habitatge reuneix les condicions bàsiques per ser habitat d'acord amb una sèrie de paràmetres com la superfície útil o les condicions de salubritat que reuneix. Aquest document és imprescindible per poder contractar subministraments com l'aigua o la llum o, fins i tot, per subscriure una assegurança de la llar. A continuació, t'expliquem detalladament les claus de la cèdula d'habitabilitat i els passos per poder-la obtenir.
Per a què serveix la cèdula d'habitabilitat
La cèdula d'habitabilitat és el document administratiu principal que garanteix que un habitatge reuneix les condicions mínimes per ser habitable, avaluant paràmetres com la higiene, la salubritat o la solidesa de la construcció.
Hi ha tres tipus de cèdules d'habitabilitat:
- De primera ocupació, que certifica l'habitabilitat dels habitatges de nova construcció.
- De segona ocupació, per als habitatges ja construïts i que han estat prèviament habitats.
- De primera ocupació de rehabilitació, destinada als habitatges en els quals s'ha fet una remodelació profunda o dels quals se n’ha canviat l’ús.
Qualsevol cèdula d'habitabilitat certifica el següent:
- Habitabilitat de l'habitatge, segons les condicions d'higiene, salubritat i solidesa.
- Validesa per a la contractació dels subministraments de l'habitatge, com ara la llum, el gas o l'aigua.
- Capacitat legal del propietari per poder vendre o llogar l’immoble.
Puc comprar un habitatge sense cèdula d’habitabilitat?
Com que és una competència autonòmica, cada comunitat autònoma té la seva legislació específica sobre la cèdula d'habitabilitat. Per exemple, hi ha comunitats on és impossible escripturar un habitatge que no posseeixi cèdula d'habitabilitat, com són els casos d'Astúries, Canàries, Cantàbria, Catalunya, La Rioja, Múrcia i Navarra.
En canvi, en altres comunitats autònomes com les Illes Balears i el País Valencià, per poder escripturar un habitatge, cal posseir, almenys, la llicència de segona ocupació, que renova la llicència de primera ocupació.
Finalment, hi ha un tercer grup de comunitats autònomes en què només cal sol·licitar la llicència de primera ocupació. Aquest grup està format per Andalusia, Aragó, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Extremadura, Galícia, Comunitat de Madrid i el País Basc.
Pot interessar-te: És possible escripturar un habitatge sense cèdula d'habitabilitat?
A més, tampoc no cal presentar la cèdula d'habitabilitat en dues situacions determinades, encara que en ambdós casos haurà de quedar constància per part del comprador i del venedor:
- Si es pensa reformar o derrocar l'habitatge.
- Si l'ús que es donarà a l'immoble és diferent del d'habitatge.
En tot cas, és recomanable disposar de la cèdula d’habitabilitat abans de sol·licitar una hipoteca. Vols obtenir finançament per a la compra d’un habitatge? Consulta l’oferta d’hipoteques de Banc Sabadell
Requisits principals d'un habitatge per obtenir la cèdula d'habitabilitat
- Superfície útil de, com a mínim, 36 metres quadrats.
- Disposa d’una sala d’estar, de menjador, d’una cambra higiènica i d’un equip de cuina.
- Complir la normativa vigent sobre eficiència energètica.
- L’habitatge ha de ser com a mínim practicable i, en cas de tenir dos o més pisos o nivells, ha de tenir practicable l’accés a la cambra higiènica, a la cuina, a l’espai d’ús comú i a una habitació.
- Portes d’accés als espais interns amb una amplada mínima de 0,70 metres i una alçada mínima de 2 metres.
- Amplada mínima de les escales interiors de l’habitatge de 0,90 metres amb una barana de 0,90 metres d’alçada mínima.
- Alçada mínima entre el paviment i el sostre de 2,50 metres.
- Disposar d'una façana oberta a l'espai exterior de l'edifici que ofereixi il·luminació i ventilació.
- L’habitació mínima serà de 6 metres quadrats.
- Els espais d'ús comú i les habitacions han de tenir ventilació i il·luminació natural directa de l'exterior mitjançant obertures d'una superfície mínima d’1/8 de la superfície útil.
- Si l'habitatge té fins a 3 habitacions, haurà de tenir com a mínim un vàter, un rentamans i un plat de dutxa / una banyera.
- Un equip de cuina format, com a mínim, per un desguàs, un aparell de cocció i un sistema d’extracció de fums; un sistema electrònic que faciliti l’obertura de la porta de l’edifici i un sistema d’accés als serveis de telecomunicacions.
Com es pot sol·licitar i obtenir la cèdula d'habitabilitat?
Abans de sol·licitar la cèdula d'habitabilitat cal que l'immoble estigui escripturat com a habitatge. Un cop confirmat, cal contractar els serveis d'un arquitecte col·legiat perquè revisi l'habitatge i confirmi que compleix els requisits mínims exigits per sol·licitar la cèdula d'habitabilitat.
Per obtenir aquest document cal adreçar-se a l'ajuntament on estigui ubicada la casa, encara que també és possible sol·licitar la cèdula d'habitabilitat telemàticament a la pàgina web de la comunitat autònoma.
Els documents que cal presentar a l'ajuntament per obtenir la cèdula d'habitabilitat són:
- Imprès normalitzat de sol·licitud emplenat amb les dades personals.
- Justificant d’haver pagat la taxa corresponent.
- Fotocòpia del document nacional d'identitat (DNI) del propietari de l'habitatge o del representant autoritzat.
- Còpia de l'escriptura de la propietat o del contracte de lloguer de l'habitatge.
- Certificat d’habitabilitat realitzat i signat per un arquitecte tècnic.
La cèdula d'habitabilitat té una validesa de quinze anys, passats els quals cal renovar-la. El preu de la tramitació també varia d'una comunitat autònoma a una altra, encara que acostuma a rondar els 50 euros.
Quant temps es triga a obtenir la cèdula d'habitabilitat?
El temps mitjà estimat del procés de sol·licitud i de tramitació de la cèdula d'habitabilitat pot ser de fins a un mes des del lliurament dels documents a l'ajuntament. En tot cas, és possible obtenir un justificant legal que serveix per donar d'alta els subministraments de llum, d’aigua i de gas de manera provisional.
Fotografia de Freepik